Ziarna zbóż zwierające gluten: pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut, ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż oraz produkty przygotowane na ich bazie.
Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
Ziarno sojowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
Mleko produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą).
Orzechy z drzew orzechowych: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland oraz produkty przygotowane na ich bazie.
Seler produkty przygotowane na jego bazie.
Gorczyca produkty przygotowane na jej bazie.
Ziarno sezamowe produkty przygotowane na jego bazie.
Dwutlenek siatki ora siarczyny w stężeniach wyższych niż 10mg/kg lub 10ml/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.